Het project "Het Nieuwe Plassen" was het eerste project in Nederland waar afvalwater (urine) daadwerkelijk gescheiden werd ingezameld. Dit project heeft een grote impact gehad op de ontwikkeling van Nieuwe Sanitatie in Nederland.

Van dit project was ik, toen nog namens Grontmij, initiator en project- en procesmanager.

Als eerste stap op weg naar de toepassing van andere sanitatiesystemen in Nederland is in het Ambachtshuys in Meppel, een dagopvang voor geestelijk gehandicapten van de zorginstelling Vanboeijen, een drietal urinescheidingstoiletten geplaatst. Met deze toiletten worden urine en fecaliƫn gescheiden ingezameld. De toiletten van het model Nordic van de firma Gustavsberg zijn afkomstig uit Zweden. Ze hebben een afwijkende vormgeving, zowel wat betreft de binnenzijde van de pot met een dubbel bassin, als de buitenzijde met een extra pijpje voor de afvoer van de urine.

De implementatie van nieuw sanitatiesystemen werd in het verleden bemoeilijkt door de vooringenomen stelling, zowel bij bestuurders als bij projectontwikkelaars, dat er grote weerstand tegen dit soort toiletten zou bestaan bij gebruikers en kopers van nieuwe woningen. De pilot in Het Ambachtshuys moest uitwijzen in hoeverre deze vooronderstelling terecht is.

Het project "Het Nieuwe Plassen" werd mogelijk gemaakt door Woningbouwcorporatie Woonconcept, Zorginstantie Vanboeijen, Waterschap Reest en Wieden, de gemeente Meppel en Stowa.

Over het Nieuwe Plassen is een loflied gemaakt. sanitatielied.wma

Ga terug

Opdrachtgever:
STOWA

Uitvoering:
2004- 2005


Copyright ECS Earth Care Solutions | Contact | Realisatie: DJP Media Steenwijk